Vojtik | | U14

Flashback: Na domácím festivalu U14 jsme vydolovali stříbro

Pojďme si na startu nové sezony zavzpomínat na 5 měsíců starou, nesmírně povedenou akci ;-)

Pojďme si na startu nové sezony zavzpomínat na 5 měsíců starou, nesmírně povedenou akci ;-)

Premiérově pořádaný festival U14 pořádali na konci dubna 2017 ve svém pražském hnízdě Jižní Supi. Turnaj byl určen pro týmy, které neproklouzly na mistrovství ČR, a doplněn nejlepšími týmy z popředí ligových tabulek.

U14_festival_1

V základní skupině A na sebe narazily týmy domácích Jižních Supů, brněnských Tygrů, prostějovských Orlů a BK Děčín. Postup si bez porážky zajistili Jižní Supi (postupně zdolali Tygry 65:51, Orly 78:68 a Děčín 82:47). Z druhého místa je do semifinále doprovodili Tygři Brno, kteří přehráli Prostějov 84:64. Orli brali třetí místo ve skupině po výhře nad Děčínem 79:56.

U14_festival_2

Ze druhé skupiny prošla do semifinále Opava (po výhrách 77:70 nad Vyšehradem a 86:81 nad Snakes si mohla dovolit porážku 59:88 se Spartou) a Vyšehrad, který v rozhodujícím souboji udolal Snakes Ostrava 66:59. Snakes startovali na turnaji pouze s 8 hráči a síly jim ubývaly nejrychleji ze všech účastníků. Na Spartu však narazili hned na úvod a po výhře 53:46 ji nechali v tabulce skupiny B pod sebou.

U14_festival_3

Spodního pavouka o 5.-8. místo rozehrály nejlépe týmy Sparty a Snakes. Prvně jmenovaní přehráli Prostějov 88:66 a Ostraváci si poradili s Děčínem 76:69. Děčín dokončil turnaj bez výhry, když v duelu o 7. místo podlehl Prostějovu 62:89. Páté místo brala Ostrava po výhře nad Spartou 67:56.  

U14_festival_4

V prvním semifinále na sebe narazila moravská družstva, která se dobře znala z extraligy U14. Brněnští Tygři tentokrát svého soka z Opavy zaskočili! Poprvé v sezoně nad ním slavili výhru, a to výrazným rozdílem 80:55, když měli od začátku zápas pevně ve svých rukou. Bodovou zátěž vítězů si mezi sebe rozložili s 13-bodoví Lukáš Olbort a Martin Kocman spolu s 11-bodovým synem slavného otce Janem Boleslavem Polívkou. Poraženou Opavu táhnuli se 14 body Vojta Radoš a s 10 body Daniel Myšák.

U14_festival_5

Druhé semifinále nabídlo čistě pražskou bitvu mezi domácími Jižními Supy a Vyšehradem. Supi narozdíl od Opavy potvrdili výsledky z průběhu sezony a soupeře z Výtoně udolali i tentokrát 66:55. Do konce třetí čtvrtiny byl souboj vyrovnaný, pak ale Supi odskočili (i díky 4 trojkám) a výhru si již pohlídali. O postup do finále se nejvíce zasloužili Marek Lízálek, Matěj Šafařík (oba 17 bodů) a Jirka Semrád (10 bodů). Vyšehradský prapor drželi nahoře Adam Fiala (14 bodů) a Mirek Bella (12 bodů).

U14_festival_6

Duel o bronz ovládla Opava, která po počátečním oťukávání jasně přehrála Vyšehrad 88:64. Opava dokázala trestat zataženou obranu soupeře úspěšnou střelbou zdálky (celkem 5 trojek) a frustrovaní vyšehradští hráči si v závěru utkání neodpustili pár zbytečně hrubých faulů. Opavský tým, kterému postup na MČR U14 těsně unikl v posledním zápase extraligy, si tedy spravil chuť alespoň bronzem z festivalu. Vítěze bodově podpořili se 26 body Vojta Kroča a s 18 body Filip Šanda + Vojta Radoš. Za Vyšehrad skórovali zejména Adam Fiala (22 bodů), Josef Štolba (18 bodů) a Mirek Bella (9 bodů).

U14_festival_7

Finále svedlo dohromady dva mančafty, které svým vzájemným zápasem festival zahajovaly. Tygři Brno (šestý tým moravské skupiny extraligy U14) dokázali ve finále oplatit porážku ze skupiny Jižním Supům (pátému týmu z české části extraligy U14). Slušně zaplněná hala viděla špičkový žákovský basketbal, kdy "každý chvilku tahal pilku". V závěru třetí čtvrtiny brněnští mírně odskočili na 49:40. Supi nesložili zbraně a minutu před koncem snížili na rozdíl jediného bodu 57:58. Tygři z Brna však 5 šestkami z 6 pokusů potvrdili, že si zlato chtějí odvézt domů. Bodově se o jejich úspěch zasloužili především sourozenci Olbortovi (Lukáš 14 bodů + Tomáš 8 bodů) a Ondra Štangler (10 bodů). Ze stříbrných Jižních Supů prohnali nejčastěji míč obroučkou 20-bodový Marek Lízálek, 18-bodový Jirka Semrád a 11-bodový Matěj Šafařík.

U14_festival_8

Konečné pořadí Festivalu U14

  1. Zlato = Tygři JBC Brno

  2. Sříbro = Jižní Supi

  3. Bronz = BK Opava

  4. Brambora = Sokol Vyšehrad

  5. místo = Snakes Ostrava

  6. místo = BA Sparta

  7. místo = Orli Prostějov

  8. místo = BK Děčín


MVP turnaje

  • Lukáš Olbort (Tygři JBC Brno)


All-stars turnaje (Dream Team)

  • Vojtěch Kroča (BK Opava)

  • Marek Lízálek (Jižní Supi)

  • Jan Polívka (Tygři JBC Brno)

  • Jakub Holek (Snakes Ostrava)

  • Matěj Žejdl (BA Sparta)


Nejlepší obránce turnaje

  • Filip Šanda (BK Opava)

  • Petr Mašek (Jižní Supi)


Miss turnaje

  • Miss = Broněk Vícha (fanoušek BK Opava)

  • Vicemiss = Jitka Olbortová (asistentka JBC Brno)


Premiérový festival U14 byl kladně hodnocen všemi účastníky. Šlo prozatím o nejnáročnější akci pořádanou Jižními Supy a zvládli jsme ji podle všeho se ctí ;-) Je nyní na České basketbalové federaci, zda tuto akci zařadí do svého kalendáře každoročně...

Před posledním turnajem drží U11 vyrovnanou bilanci

Naši mladší minižáci hrají v probíhající sezoně pražský přebor U11. Stejně jako na podzim i od začátku nového roku si vedou...

Vítězná rozlučka juniorů s domácí palubovkou

U19 čekaly dvě utkání proti borcům z Žižkova - jedno venku, jedno doma...i přes značnou marodku se podařilo dotáhnout oba matche do...

Přátelské utkání Jižních Supic proti Tygrům

Naše holky 2013 a mladší sehrály přípravné přátelské utkání proti Tygrům Praha.